wtorek, 25 sierpnia 2020

Bagietka nadziewana kurczakiem


Bagietka nadziewana kurczakiem to danie, które chyba prawie każdemu przypadnie do gustu. Świetnie sprawdzi się jako alternatywa na przekąskę podczas imprezy, ale również jako danie na obiad. Jeśli zatem nie masz pomysłu na obiad, bądź szykuje Ci się  w najbliższym czasie jakaś mała rodzinna impreza, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Ten przepis jest właśnie dla Ciebie.


Składniki, których potrzebujemy do przyrządzenia bagietki z kurczakiem:
- pierś z kurczaka
- mąka
- bułka tarta
- jajko
- kilka plastrów sera
- bagietka
- szczypiorek (zamiast szczypiorku może być również pietruszka)
- około 3 ząbki czosnku
- ok 3 łyżki masła
- przyprawy (pieprz, sól, może być również przyprawa do kurczaka)
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem itp (według uznania). Można go odstawić na trochę, by przyprawy się przegryzły. Następnie kroimy go na mniejsze kawałki, tak by po usmażeniu wyszły małe kotleciki.



Kawałki kurczaka obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej (ja po bułce tartej ponownie obtaczam w jajku dla lepszego smaku).


Na patelni rozgrzewamy olej, następnie smażymy kotleciki.


W tym czasie bagietkę przekrajamy na cztery części i wydrążamy z niej środek.


Po usmażeniu kotlecików  najlepiej wyłożyć kotleciki na ręcznik papierowy, by odsączyć je z tłuszczu.

Klarujemy masło na patelni.

Kroimy szczypiorek. Czosnek również kroimy, bądź przeciskamy przez praskę.


Układamy jeden kotlecik na dwa plastry sera i owijamy.


Bagietki nadziewamy owiniętymi serem kotlecikami.


Następnie na blaszce do pieczenia kładziemy sreberko, a na nim układamy bagietki.

Szczypiorek i czosnek dodajemy do sklarowanego masła i dokładnie mieszamy.


Następnie polewamy bagietki masłem czosnkowym z dodatkiem szczypiorku i zawijamy sreberkiem.



Bagietki pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Życzę smacznego!

Bagietka nadziewana kurczakiem jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Z pewnością posmakuje niejednej osobie.

Koniecznie daj znać w komentarzu, czy wypróbowałeś/aś mój przepis  i czy danie Ci posmakowało.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz