wtorek, 25 sierpnia 2020

Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą - szybki obiad.


Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą  to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie.
Z pewnością ta zapiekanka przypadnie do gustu mężczyznom, ale również i kobietom, które nie codziennie zważają uwagę na to, ile kalorii spożywają.



Co potrzebujemy do przygotowania dania?

- Ziemniaki
- 3-4 kiełbasy (dowolnej, ja wybrałam swojską)
- trochę boczku (dla uzyskania lepszego smaku)
- 3- 4 czerwone cebule
- papryka
- 3-4 marchewki
- kilka ząbków czosnku
- cebula dymka (niekonieczna)
- sól, pieprz



Aby przygotować zalewę do polania zapiekanki potrzeba:
- 2 jajka
- 200g kwaśnej śmietany
- ser żółty
- łyżeczka ziół prowansalskich (można dodać inne dowolne przyprawy)


Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy.

2. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz boczek (jeśli używasz patelki  teflonowej nie musisz smażyć na oleju).


3. Kiedy boczek z kiełbasą się podsmażą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone cebule. Po chwili na patelkę dodajemy pokrojone w plasterki marchewki. Na sam koniec smażenia można dodać paprykę, ale jest to niekonieczne, ponieważ sama dojdzie w piekarniku.


4. Ugotowane ziemniaki kroimy w talarki.

5. Naczynie żaroodporne smarujemy smalcem, a następnie układamy na dnie część ziemniaków (tak, by dno naczynia było całkowicie zakryte).

6. Następnie na ułożone ziemniaki dodajemy połowę farszu z patelni i rozprowadzamy go równo na ziemniakach. (Jeśli do farszu nie została dodana papryka, należy jej połowę dodać równo z farszem).

7. Teraz  na farszu znów układamy ziemniaki, a następnie ponownie dodajemy farsz i paprykę.

8. Na farsz kładziemy ostatnią warstwę ziemniaków.


9. Do miski wbijamy dwa całe jajka, dodajemy kwaśną śmietanę oraz starty na tarce o grubych oczkach ser żółty. Wszystko razem mieszkamy i doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi.


10. Tak przygotowaną zalewę wylewamy na wierzch zapiekanki i równo rozprowadzamy.


11. Do nagrzanego do 200 stopni piekarnika wkładamy zapiekankę na około 20-30 minut, aż zapiekanka się zrumieni.


12. Po wyciągnięciu zapiekanki z piekarnika należy odczekać około 10 minut przed podaniem, aż zapiekanka stężeje.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz