wtorek, 25 sierpnia 2020

Racuszki bez drożdży


Oto przepis na przepyszne racuszki bez dodatku drożdży! Z pewnością Ci posmakują.


Do przygotowania racuszków potrzebujemy:



-200 ml mleka (jedna niepełna szklanka)
-150 g mąki pszennej (1 szklanka)
-jedno jajko
-dwa jabłka
-jedna łyżka cukru wanilinowego
-jedna łyżeczka cukru
-Półtora łyżeczki sody oczyszczonej
-Do smażenia: olej roślinny (może być również  masło klarowane, bądź olej kokosowy)

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj miskę. Do niej wsyp mąkę, dodaj cukier waniliowy, cukier,  a następnie sodę oczyszczoną. Wszystko wymieszaj. 


2. Dodaj mleko, następnie jajko (nie trzeba oddzielać żółtka od białka) i ponownie wszystko wymieszaj, tak by nie powstały grudki. Najlepiej jeśli użyjesz trzepaczki rózgi (ubijaczka).


3. W tym kroku obierz jabłka. Następnie pokrój je w małe plasterki, możesz też zetrzeć jabłka na tarce (ja tak zrobiłam). 


4. Dodaj pokrojone lub starte jabłka do powstałego ciasta i ponownie wszystko dokładnie razem wymieszaj.



5. Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj po dwie łyżki ciasta na patelnię. Smaż przez około 1,5- 2 minuty (zależy na jakim palniku smażysz), następnie przewróć na drugą stronę i znów smaż 1,5-2 minuty.

6. Podawaj placuszki z cukrem pudrem lub dżemem. Możesz dodać również owoce. Ja połączyłam te składniki i wyszło przepysznie. Polecam!

Racuszki to świetny posiłek, który mogłabym polecić na drugie śniadanie, bądź podwieczorek.

Jeśli lubisz czasem przekąsić coś słodkiego domowej roboty, ale niestety nie masz czasu na pieczenie ciasta, ten przepis jest również dla Ciebie.

Na wykonanie racuszków nie trzeba poświęcać zbyt wiele czasu. Racuszki są naprawdę proste i szybkie w wykonaniu! Jeśli więc nie masz czasu, a chciałabyś zjeść coś dobrego, bądź rozpieścić swoje pociechy, koniecznie wypróbuj ten przepis. Dzieci je uwielbiają !

Smacznego!



Koniecznie daj znać w komentarzu, czy racuszki Ci posmakowały. Czekam na opinie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz