wtorek, 25 sierpnia 2020

Domowe hamburgery


Masz dość normalnych obiadów, a przyszła Ci ochota na odrobinę szaleństwa i zjadłabyś coś typu "fast food"? Mamy coś specjalnie dla Ciebie!

Oto przepis na pyszne, domowe hamburgery, które szybko i z łatwością wykonasz samodzielnie w domu. Wystarczy kilka składników i odrobina wyobraźni, by powstały przepyszne domowe hamburgery.


Składniki, których potrzebujesz do przygotowania hamburgerów:
- pomidor
- dwie cebule zwyczajne
- cebula czerwona
- ogórki kiszone bądź konserwowe
- kilka plastrów sera
- kilka liści sałaty
- Paczka bułek do hamburgerów
- ząbek czosnku
- kotlety do hamburgerów zrobione z mięsa mielonego
- jajka
- sól, pieprz, przyprawa do mięs.
- sosy (ketchup, musztarda, majonez)

 Możesz również wykonać sos big mac, którego przepis znajdziesz poniżej.

Sposób przygotowania hamburgerów:
1. Kotlety do hamburgerów wykonujemy w następujący sposób: mięso mielone mieszamy z drobno pokrojoną cebulą i ząbkiem czosnku. Dodatkowo dodajemy po dwie łyżeczki musztardy oraz ketchupu. Doprawiamy solą oraz pieprzem i odrobiną przyprawy do mięsa. Odstawiamy na parę minut.

2. Obieramy czerwoną cebulę i kroimy ją w krążki. Następnie w plasterki kroimy pomidora oraz ogórki.

3. Przygotowujemy sos big mac: 4 łyżki majonezu mieszamy z dwoma łyżeczkami musztardy oraz dwoma łyżkami ketchupu. Siekamy drobno cebulę oraz kroimy ogórki korniszony. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można dodać kilka  łyżeczek octu ze słoika ogórków korniszonych.

4. Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie smażymy kotlety z każdej strony.  W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

5. Gdy kotlety będą już usmażone, przekładamy je na blaszkę i kładziemy na nie plastry sera. Następnie wkładamy do piekarnika na kilka minut aż ser się roztopi.

6. Równo z kotletami do piekarnika wkładamy również bułki posmarowane wcześniej odrobiną masła.

7. Na patelce na rozgrzanym oleju smażymy jajka sadzone. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

8. Gdy bułki są złote, wyjmujemy je z piekarnika. Smarujemy sosem dolną część, następnie kładziemy sałatę, usmażone jajko sadzone, mięso z serem, pomidora, ogórka, cebulę (można odrobinę doprawić). Kolejność nakładania składników jest dowolna.





Pamiętajmy, że można zjeść pysznego hamburgera, bez konieczności wychodzenia z domu do restauracji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz